image
19. travnja 2023.

Gradnja kuće u 9 koraka

Tražite pristupačnu, energetski učinkovitu i modernu opciju stanovanja u Hrvatskoj? Odlično, jer ste na dobrom mjestu!

Ovaj blog post govori kako u Hrvatskoj kupiti ili izgraditi zidanu ili montažnu kuću, jeftiniju i efikasniju varijantu mjesta za stanovanje!

Montažne kuće, poznate i kao modularne, gotove kuće, zbog brojnih prednosti postaju sve popularnije u Hrvatskoj.

U ovom blog postu opisati ćemo koji su zapravo koraci izgradnje kuće u Hrvatskoj i provesti vas kroz proces kupnje i gradnje. Zvuči zanimljivo i korisno? Nastavite čitati

Korak 1 - Definirajte proračun

Trebali biste definirati svoj proračun za projekt. To će vam i vašem arhitektu pomoći u stvaranju dizajna koji je izvediv i isplativ. Budite sigurni da uključite sve troškove povezane s izgradnjom kuće u Hrvatskoj, uključujući dozvole, materijale, rad i druge troškove.

Kako biste mogli procijeniti proračun, bitno je odrediti prioritete za kuću kao što su broj spavaćih soba i kupaonica, raspored prostorija i ostale značajke koje želite da kuća ima. Također, za potpuno procjenu budžeta provjerite lokalne građevinske propise i propise za vašu jedinicu lokalne samouprave, odnosno županiju i općinu.

Korak 2 - Zemljište

Prije nego što počnete raditi s arhitektom na izradi prilagođenog dizajna za vašu kuću, postoje nekoliko važnih stvari koje trebate učiniti. Prva je naravno zemljište na kojem ćete graditi kuću.

To može uključivati kupnju zemlje, naslijeđivanje ili primanje kao dar. Morat ćete osigurati da je zemljište pogodno za izgradnju i zadovoljava sve propise o zoniranju i gradnji.

Korak 3 - Analiza terena

Prije nego što oblikujete svoju kuću, trebali biste provesti analizu terena kako biste razumjeli topografiju, uvjete tla, odvodnju i druge faktore koji bi mogli utjecati na gradnju. To će vam i vašem arhitektu pomoći da odrede najbolji dizajn i građevinske metode za vaš specifični teren.

Analizu terena obično izvodi ovlašteni inženjer geodezije, odnosno geodet. Geodet će procijeniti fizičke karakteristike zemljišta, kao što su veličina, oblik, nadmorska visina i kvaliteta tla. Također će utvrditi nalazi li se zemljište u zaštićenom ili uređenom području, kao što je nacionalni park, prirodni rezervat ili urbana zona zaštite.

markus-spiske-x3REnO9z7io-unsplash-1 (1).webp

Da biste pronašli ovlaštenog inženjera geodezije u Hrvatskoj, možete pretraživati ​​online imenike ili se posavjetovati sa svojim arhitektom ili građevinskim poduzetnikom. Oni bi vam mogli preporučiti kvalificiranog stručnjaka s iskustvom u za vašu specifičnu lokaciju i građevinski projekt. Često postoje geodeti koji su specificirani za određena područja ili jedinice lokalne samouprave kao što su županije.

Analiza terena koju napravi geodet dostavlja se nadležnim tijelima kao što su ​​lokalnu općinu ili gradsko vijeće, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja ili druge vladine agencije odgovorne za propise o korištenju zemljišta i zoniranju.

Potrebna dokumentacija

Dokumenti koji će vam biti potrebni za analizu terena su:

  • izvod iz katastarskog plana ne stariji od šest mjeseci
  • izvadak iz zemljišne knjige
  • potvrda o planskoj namjeni parcele
  • geodetski projekt
  • geotehnički elaborat

U slučaju da ste odabrali lokaciju na kojoj već postoji stari objekt, bit će vam potrebna građevinska dozvola s nacrtima ili potvrda iz katastra da je objekt izrađen prije 15. veljače 1968. odnosno rješenje o izvedbenom stanju, ako je objekt legaliziran.

Korak 4 - Idejno rješenje

Nakon provjere uvjeta lokacije i izrade skice, dolazi vrijeme za idejno rješenje. Idejno rješenje radi arhitekt na temelju projektnog zadatka koji ste popunili. Projektni zadatak je važan kako bi se utvrdio opseg posla te u njemu trebate opisati sve svoje želje i potrebe.

Idejno rješenje je samo nacrt, no njegova izrada može potrajati nekoliko mjeseci ovisno o specifičnostima projekta i vašoj komunikaciji s arhitektom. Kada je gotovo, služit će kao osnova za dobivanje posebnih uvjeta.

Posebni uvjeti se izdaju na temelju idejnog rješenja i ranije navedenih priloga, te daju osnovne oblikovno-funkcionalne i tehničke smjernice za smještaj kuće na parceli.

Javnopravno tijelo će utvrditi posebne uvjete na vaš zahtjev. U slučaju da uvjeti nisu ispunjeni, dobit ćete detaljno objašnjenje, dok će se u slučaju da je sve u redu i projekt je usklađen sa svim propisima, dati odobrenje za izradu glavnog projekta.

pexels-andrea-piacquadio-3760067.webp

Korak 5 - glavni projekt

Glavni projekt je konačni plan koji uključuje sve detalje vašeg budućeg doma, razrađene do najsitnijih pojedinosti. Ovisno o specifičnostima vašeg projekta i potrebnim radovima, glavni projekt može sadržavati arhitektonski projekt, građevinski projekt, elektrotehnički projekt, strojarski projekt i geodetski projekt.

U nekim slučajevima, prije izrade glavnog projekta može biti potrebno izraditi elaborate. Elaborati su stručni prilozi koji se detaljno bave određenim aspektima gradnje, kao što su okoliš, geomehanika parcele ili zaštita građevine od požara.

Glavni projekt će uključivati projektni vijek trajanja građevine i uvjete za održavanje, te sve potrebne podatke za izračun komunalnih i vodnih doprinosa.

Korak 6 - građevinska dozvola

Kada je potvrđeno da je glavni projekt izrađen u skladu s posebnim uvjetima, pokreće se postupak za izdavanje dozvole za gradnju.

Za gradnju kuće potrebna je pravomoćna dozvola za gradnju koju izdaje županijski ured za prostorno uređenje i graditeljstvo, a ovjerava je referent u odsjeku za graditeljstvo.

Važno je napomenuti da dozvola za gradnju ima ograničen rok trajanja, što znači da prestaje vrijediti ako ne prijavite gradilište u roku od tri godine od dana pravomoćnosti dozvole.

Korak 7 - Odabir izvođača i prijava gradilišta

Nakon dobivanja građevinske dozvole, potrebno je odabrati izvođača radova koji će izgraditi kuću. Prilikom odabira, važno je uzeti u obzir kvalitetu radova, iskustvo izvođača te cijenu. Nakon odabira izvođača, potrebno je prijaviti gradilište i izvršiti sve potrebne radnje kako bi se započela gradnja.

benjamin-jopen-0L1e0vqQHIM-unsplash-1 (1).webp

Korak 8 - Uporabna dozvola

Nakon što je kuća izgrađena, potrebno je dobiti uporabnu dozvolu koju izdaje nadležna građevinska inspekcija, odnosno potrebno je obaviti tehnički pregled.. U postupku izdavanja uporabne dozvole provjerava se jesu li svi radovi izvedeni u skladu s građevinskom dozvolom te jesu li ispunjeni svi uvjeti za sigurnu i legalnu uporabu objekta. Izgrađena ili rekonstruirana građevina može se početi koristiti nakon što se za nju izda uporabna dozvola.

Korak 9 - Interijer

Nakon dobivanja uporabne dozvole, može se početi s uređenjem interijera kuće. To obuhvaća odabir namještaja, uređenje soba, postavljanje podova, uređenje kupaonica i kuhinje te uređenje okoliša kuće. Uređenje interijera kuće ovisi o osobnim preferencijama te se može prilagoditi individualnim potrebama i željama vlasnika.

Dodatne dozvole

U nekim slučajevima, potrebno je dobaviti dodatne dozvole za gradnju kuće. U Hrvatskoj potrebne dozvole za gradnju kuće mogu varirati ovisno o lokaciji i veličini projekta.

Na primjer, lokacijska dozvola potvrđuje da je lokacija vaše nove kuće prikladna za izgradnju i da je u skladu sa svim relevantnim propisima o prostornom uređenju.

Također, vodna dozvola potrebna je ako kuća zahtjeva bunar, bušotinu ili priključak na javni vodovod.

Dozvola za otpadne vode potrebna je kuća ima septički sustav ili priključak na javni sustav odvodnje.

Dozvola za zaštitu okoliša izdaje se za svaki građevinski zahvat koji može utjecati na okoliš. Ona potvrđuje da je projekt u skladu sa svim relevantnim propisima o zaštiti okoliša.

Gradnja montažne kuće

Ako želite izgraditi modularnu kuću, postupak je sličan, ali s nekim razlikama u ranim fazama. Evo kako se razlikuje:

Korak 1 - Definiranje proračuna

Korak 2 - Zemljište

Korak 3 - Analiza terena

Korak 4 - Dogovor sa proizvođačem oko dizajna

Korak 5 - Građevinska dozvola

Poduzeće za modularne kuće će zatim izgraditi kuću u tvornici, u dijelovima koji se mogu lako transportirati i sastaviti na licu mjesta. Kada moduli budu gotovi, bit će transportirani na vaše mjesto i sastavljeni. To uključuje spajanje modula, ugradnju vodovodnih, električnih i HVAC sustava te završnu obradu interijera i eksterijera.

Korak 6 - Uporabna dozvola

Korak 7 - Interijer

Zaključak

Kupnja montažne kuće u Hrvatskoj može biti odličan izbor za svakoga tko traži isplativo, brzo i ekološki prihvatljivo stambeno rješenje. Uzimajući u obzir prednosti montažnih kuća, pronalazeći onu pravu za svoje potrebe i uspješno upravljajući procesom kupnje, u tren oka možete posjedovati lijep i udoban dom. Pa zašto ne probati? Kontaktirajte renomiranog dobavljača već danas i krenite na svoje putovanje prema posjedovanju montažne kuće u Hrvatskoj!

facebooklinkedin

Preporučene objave

Logo